De mondhygiënist

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een op Hbo-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg.
Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze Wet BIG is in 1997 in werking getreden. Voor de mondhygiënist is in de wet het deskundigheidsgebied omschreven.

De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist.

De mondhygiënist behandelt mond- en tandvlees-problemen, en helpt nieuwe problemen te voorkomen. De kern van de beroepsuitoefening is preventie. Voorkomen is altijd beter dan genezen! En dat kunt u niet altijd alleen. Een gezond gebit is meer dan "geen gaatjes". Ook gezond tandvlees en een goede algemene mondgezondheid zijn wezenlijk voor het hebben van een gezond gebit. De Mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees.

pict pict

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist helpt u uw mond gezond, sterk en fris te houden! De mondhygiënist behandelt mond- en tandvlees-problemen, en helpt nieuwe problemen te voorkomen.

Wat de mondhygiënist specifiek voor u doet en hoeveel tijd daarmee gemoeid gaat, hangt af van uw mondgezondheid en van de aard en de ernst van het eventuele probleem.

U maakt eerst kennis met de mondhygiënist en u krijgt voorlichting. De mondhygiënist stelt u enkele korte vragen over uw gebit, uw tandvlees, uw gezondheid in het algemeen en andere zaken die belangrijk zijn of kunnen zijn voor de mondhygiëne en de behandeling. Van belang zijn bijvoorbeeld uw dagelijkse bezigheden en uw leef- en eetpatroon. Van belang is ook of u medische behandeling ondergaat, of u medicijnen of antibioticum gebruikt. Ook een eventuele zwangerschap is van belang, omdat u dan extra gevoelig kunt zijn voor tandvleesproblemen. Daarna doet de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem maakt de mondhygiënist een parodontiumstatus. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven.

Wat verwacht de mondhygiënist van u?

Een goed resultaat vraagt een gezamenlijke inspanning van mondhygiënist en patiënt.
De behandeling alleen is niet voldoende. Geregeld onderhoud is noodzakelijk, net zoals u uw tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: twee keer per dag poetsen en daarnaast tenminste één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigen (dit heet interdentaal). Interdentaal reinigen kan met bijvoorbeeld tandenstoker, ragertje of door te flossen. Dat vraagt veel van u, en daarom is een motivatie belangrijk. De mondhygiënist geeft u instructies voor het poetsen en interdentaal reinigen.

Er zijn veel verschillende mondverzorgings-middelen te koop. De mondhygiënist vertelt u welke voor u geschikt zijn en hoe u ze moet gebruiken. Het is de bedoeling dat u thuis de verzorging bijhoudt en na de behandeling terugkomt voor nazorg. Pas dan bereikt u een optimaal resultaat.

Niet alleen de mondverzorging is bepalend voor uw mondgezondheid.
Ook uw leefpatroon en uw drink- en voedingsgewoonten hebben grote invloed op de conditie van uw gebit en tandvlees. De mondhygiënist vertelt u hoe u door middel van gezonde voeding en een goed voedingspatroon uw mond gezond kunt houden.

Vergeet uw gebruikte tandenborstel niet!

Wilt u bij uw eerste bezoek uw gebruikte tandenborstel (dus géén nieuwe!) en eventuele andere mondreinigingsmiddelen meenemen? Het is voor de mondhygiënist heel nuttig om te zien wat voor soort tandenborstel, floss, tandenstokers of ragers u gebruikt. Ook als u een elektrische tandenborstel heeft: graag meenemen!

Praktijk voor mondhygiëne de Wijk  adres per 26-10-2015  Burg. Veenhovenpein 1a 

De mondhygiënist

Bereikbaarheid

Praktijkregels

Adres per 26-10-2015 is gewijzigd:  Praktijk voor mondhygiëne de Wijk   |   Burgemeester Veenhovenplein 1a   |   7957 BA de Wijk   |   t. 0522-442462   |   mondhygienedewijk@xs4all.nl

slide